srijeda, 21. studenoga 2018.

Martin Luther King,Jr.

Martin Luther je rođen15.siječnja 1929, u državi Georgiji. Dobio je ime po ocu koji je bio svećenik, a poslije i upravitelj banke. Nadimak mu je bio M.L. Martin je već sa pet godina učio odlomke iz Biblije napamet. Na koledž je krenuo tri godine prije, pohađao je koledž "Morehouse" za crnce u Sjedinjenim Državama. S 19 godina dobio je diplomu iz sociologije, tad je odlučio krenuti na studij bogoštovlja u sjemenište Crozer. Započeo je rad na doktoratu a zatim je upisao tečaj iz filozofije religije, studirao je hinduizam, šintoizam i islam, kao i kršćanstvo. U Bostonu je upoznao buduću suprugu Corettu Scott, vjenčao ih je Martinov otac 18.lipnja 1983. Bio je jedan od vođa Marša na Washington 1963.
Jedan je od najmlađih dobitnika Nobelove nagrade za mir.Dobio je nagradu u listopadu 1964. 
Ubijen je 4.travnja 1968 hicem iz snajpera, na balkonu u hotelu u Memphisu saveznoj državi Tennessee u 39. godini. Na njegovoj sahrani prisustovalo je više od 300 000 ljudi. Na nadgrobnoj ploči su mu pisali stihovi iz duhovne crnačke pijesme "Napokon slobodan". 

srijeda, 14. studenoga 2018.

Walt Disney

Walt Disney rođen je 5. prosinca 1901, preminuo je 15. prosinca 1966. Bio je crtač animiranog filma i producent. On je zaslužan za popularnost crtića. Disneyland" on se nalazi u Kaliforniji. Walt je osvojio sveukupno 22 Oscara i 3 Zlatna globusa. Neki od njegovih animiranih filmova su Mickey Mouse,Pinokio,Trnoružica,101 dalmatinac, i mnogi drugi. Mickey Mouse je nastao u vlaku kad se Walt vraćao kući.
Za dugometražni animirani film "Snjeguljica i sedam patuljaka" osvojio je Oscara i sedam malih Oscara za svakog patuljka. Osnovao je 1955. godine zabavni park koji se zove "